Španělské víno: tradice, vášeň a chuť slunce

Iva Ťupová Iva Ťupová, Expert Radynacestu.cz Vydáno • Přečteno 33x

Španělsko je jednou z nejvýznamnějších vinařských zemí světa, a to nejen svou rozlohou vinic, ale především kvalitou a rozmanitostí svých vín. S více než 900.000 hektary vinic je největším producentem vína v Evropě a jeho vinařská tradice sahá až do dob Féničanů a Římanů. 

Co dělá španělské víno tak výjimečným? Především rozmanité klimatické podmínky a půdní složení, které umožňují pěstování široké škály odrůd – od plných červených vín z Riojy (La Rioja) a Ribera del Duero (Kastilie a León), přes unikátní sherry z Andalusie, až po osvěžující bílá vína z Galicie. Každý region má svou vlastní vinařskou tradici a specifický styl, což dělá španělské víno jedním z nejpestřejších na světě. 

Představíme vám historii španělského vinařství, nejznámější vinařské oblasti a tradiční odrůdy v této vášnivé a temperamentní zemi. Připravte si sklenku svého oblíbeného vína – protože Španělsko má co nabídnout každému milovníkovi dobrého vína!

Historie španělského vinařství: od starověku po moderní slávu

Féničané přivezli první vinnou révuFéničané přivezli první vinnou révu

Španělsko je jednou z nejstarších vinařských zemí světa a dnes patří k největším producentům vína vůbec. Jeho vinařská historie je fascinujícím příběhem o tradici, inovacích, válkách i triumfech, které formovaly místní vinice po tisíciletí. Od prvních vinných hroznů přivezených Féničany přes římskou éru, islámskou nadvládu, objevení Nového světa až po moderní vinařskou revoluci – španělské víno má za sebou bohatou a pestrou cestu. 

Historie španělského vinařství sahá až do 11. století př. n. l., kdy Féničané – obchodníci z Blízkého východu – založili na jihu Španělska město Cádiz a přivezli s sebou první vinnou révu. Jejich obchodní síť se rychle rozšířila, a tak se víno stalo důležitou komoditou pro výměnu s jinými středomořskými civilizacemi. 

S příchodem Římanů kolem 3. století př. n. l. se španělské vinařství výrazně rozvinulo. Římané si uvědomili obrovský potenciál místního klimatu a půdy a začali zakládat první rozsáhlé vinice. Španělské víno se vyváželo do celé Římské říše, zejména do Galie a Itálie, a některé oblasti, jako Tarragona, byly již tehdy proslulé svou produkcí. 

Zdokonalení vinařské techniky

Vinařství i nadále vzkvétaloVinařství i nadále vzkvétalo

V této době se také začaly zdokonalovat vinařské techniky, včetně fermentace, zrání a skladování vína v hliněných amforách. Víno často ukládali před ohniště, aby mu dodali kouřovou chuť. Římané také zaváděli první klasifikace vín podle původu, což bylo jakýmsi předchůdcem moderního systému Denominación de Origen (DO). 

V roce 711 n. l. vtrhli na Pyrenejský poloostrov Maurové a velká část Španělska se dostala pod muslimskou nadvládu. Islám sice zakazoval konzumaci alkoholu a muslimové z náboženských důvodů vykáceli většinu vinic, ale paradoxně vinařství úplně nezaniklo. Víno bylo stále potřeba pro náboženské účely křesťanů a Židů, a také pro výrobu hroznového sirupu (arrop), který byl oblíbený i mezi muslimy. 

V oblastech ovládaných křesťany, jako byla Kastilie a Navarra, vinařství nadále vzkvétalo. S postupující reconquistou (znovudobytím Španělska křesťany) se vinice postupně obnovovaly a rozšiřovaly. Kláštery, zejména benediktini a cisterciáci, sehrály klíčovou roli ve vylepšování vinařských technik a šíření révy po nově dobytých územích. 

Čtení: Zájezdy do Španělska – srovnání a doporučení

Vinařská velmoc

Španělsko se stalo jednou z nejmocnějších zemí světaŠpanělsko se stalo jednou z nejmocnějších zemí světa

Po dokončení reconquisty v roce 1492 se Španělsko stalo jednou z nejmocnějších říší světa. S objevením Nového světa se otevřely nové možnosti pro export vína a také pro pěstování vinné révy v Americe. Španělští kolonizátoři přivezli vinnou révu do Mexika, Argentiny, Chile a Kalifornie, což položilo základy vinařství v Latinské Americe. 

Mezitím se ve Španělsku zrodily první velké vinařské regiony, které se specializovaly na různé druhy vín. Oblast Jerez vyráběla silné fortifikované víno sherry, které si získalo oblibu v Anglii. Vinařské regiony Rioja a Ribera del Duero produovali kvalitní červená vína a Katalánsko šumivá vína. 

V této době bylo španělské víno na vrcholu, ale s příchodem napoleonských válek a politických nepokojů v 19. století přišel úpadek. Ve druhé polovině 19. století postihla Evropu nejhorší vinařská katastrofa v historii – fyloxéra (mšička révokaz), malý hmyz, který ničil kořeny vinné révy.

Francouzské vinice byly téměř zcela zničeny, což vedlo k velké poptávce po španělském víně. Španělsko se na chvíli stalo hlavním dodavatelem vína do Francie, ale fyloxéra nakonec dorazila i sem a zničila tisíce hektarů vinic. Jediným řešením bylo štěpování místních odrůd na odolné americké podnože, což pomohlo zachránit španělské vinařství. 

I přes stagnaci se země dokázala vrátit na vrchol

Slavná červená vínaSlavná červená vína

Španělská občanská válka (1936–1939) a následná diktatura generála Franca vedly k dlouhému období stagnace. Státní regulace a hospodářská izolace způsobily, že španělské vinařství zaostávalo za Francií a Itálií. Situace se začala zlepšovat až v 70. letech, kdy Španělsko prošlo demokratickou transformací a vstoupilo na světový vinařský trh. V roce 1986 se Španělsko stalo členem Evropské unie, což přineslo investice, modernizaci vinařství a nové technologie. 

Přes období úpadku a krize se Španělsko dokázalo vrátit na vrchol, nastal boom odrůd Rioja a Sherry a stále větší oblibu získávaly i další španělské odrůdy. Dnes patří Španělsko mezi elitu světového vinařství a je jedním z největších a nejprestižnějších vinařských producentů světa.

Regiony jako synonynum pro špičkovou kvalitu vína

Pěstování odrůdy PrioratPěstování odrůdy Priorat

Vinařské regiony jako Rioja, Ribera del Duero, Priorat nebo Rías Baixas se staly synonymem pro špičkovou kvalitu. Tradiční techniky se kombinují s moderními inovacemi a španělské víno získává stále větší uznání na mezinárodní úrovni. 

Prakticky všechny španělské autonomní regiony pěstují víno. Každý z nich má své vlastní klimatické podmínky, odrůdy a vinařské tradice. Pojďme se seznámit s vinařskou kulturou všech 17 španělských autonomních regionů.

Kam a za jakým vínem vyrazit?

ANDALUSIE je nejjižnější vinařskou oblastí Španělska, kde převládá horké a suché klima. Region je slavný především díky vinařské oblasti Jerez, kde se vyrábí sherry – vynikající fortifikované víno v různých stylech. Další známá vinařská oblast je Montilla Moriles, kde se pěstuje odrůda Pedro Ximénez, z níž se vyrábějí sladká dezertní vína. 

ARAGONIE má dlouhou vinařskou historii, ale dlouho stála ve stínu slavnějších regionů. Dnes se vrací na scénu s výbornými červenými víny z odrůdy Garnacha. Víno se zde pěstuje v 11 vinařských oblastech a mezi nejlepší patří Cariñena, Calatayud, Somontano a Campo de Borja. 

Astorské jablečné víno sidraAstorské jablečné víno sidra

ASTURIE je známá svou výrobou cidru (jablečného vína sidra). Sidra je známá svou vůní, ve které jsou cítit zelená jablka, vanilka, švestky a med. Neobvykle se do skleničky nalévá v malém množství z velké výšky, což umožňuje kyslíku dostat se do nápoje a zvýraznit tak na krátkou dobu aroma a chuť a zvýšit perlivost. Asturská sidra je nezbytnou součástí místní kultury a roku 2024 získala celosvětové uznání: dostala se na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

BALEÁRY nejsou typicky vinařskou oblastí, ale na ostrovech Mallorca, Menorca a Ibiza se pěstují unikátní místní odrůdy, jako jsou Manto Negro, Callet a Prensal Blanc. Nejvýznamnější oblastí je Binissalem na Mallorce, která zaznamenala v posledních 20 letech impozantní vzestup kvality a nyní je považován za skutečný „hotspot“ španělského vinařství.

Vinice vinařských oblastí BASKICKA, z nichž většina je osázena bílými odrůdami, se nacházejí v blízkosti pobřeží a jsou nejseverněji položené ve Španělsku. Jmenují se Bizkaiako Txakolina, Arabako Txakolina a Getariako Txakolina. Jsou známé bílou odrůdou Hondarrabi Zuri a vínem Txakolí, které se podobá německému Ryzlinku rýnskému. Podobně jako Asturie i Baskicko produkuje tradiční sidru, která se podává ve specializovaných sidrerías. 

KANÁRSKÉ OSTROVY mají díky své vulkanické půdě a specifickému klimatu unikátní vinařskou tradici. Odrůdy jako Listán, Malvasía Volcánica, Baboso a Vijariego zde vytvářejí vína s jedinečnou minerální chutí. Malvasía je ale starobylá vinná odrůda pravděpodobně z řeckého Peloponésu, odkud Benátčané toto víno dováželi a prodávali. Rozšířila se po celém Středomoří, zejména do Itálie, Španělska, Portugalska a na Kanárské ostrovy.

Oblast Líebana v KantábriiOblast Líebana v Kantábrii

V KANTÁBRII se vinařství nikdy nerozvinulo ve velkém měřítku. Teprve v posledních letech se místní vinaři snaží využít potenciál regionu a rozvíjejí své vinice pro moderní výrobu a vinařskou turistiku. Zatímco dříve zde byla místním národním nápojem jablečná sidra a z hroznů se vyráběla pálenka Orujo, v posledních letech dochází k posunu směrem ke kvalitnějšímu vinařství. Důkazem toho jsou dvě kvalitní oblasti, Costa de Cantabria a Líebana. Pěstují se především bílé odrůdy (Hondarrabi Zuri, Picapoll, Albariño a Palomino).

KASTILIE - LA MANCHA je s více než 450.000 hektary vinic největší vinařskou oblastí Španělska. Téměř polovina všech španělských vinic roste právě zde. Nejznámější oblastí je Valdepeñas a nejčastější odrůdou Airén, která se používá především k výrobě jednoduchých bílých vín a tzv. základních vín pro destilaci. Z bílých odrůd se pěstuje také Chardonnay a Pardilla.

Ještě před 30 lety byly vinařské oblasti KASTILIE A LÉONU mezinárodně sotva známé. Jedinou výjimkou bylo legendární vinařství Vega Sicilia. Dnes jsou vinařské oblasti jako Ribera del Duero, Toro a Rueda předními španělskými regiony, co se týče kvality. Jsou domovem některých z nejprestižnějších červených vín Španělska (např. Tempranilla).

KATALÁNSKO je slavný vinařský region ve Španělsku. Zdejší vinařská tradice je stará více než dva tisíce let. Vínná réva se v tomto regionu pěstuje pro výrobu vína a tzv. cavy - španělského šumivého vína. Vinaři tu vyrobí 245 milionů lahví cavy. Cava pochází hlavně z oblasti Penedès. Za kvalitu vína ručí celkem 12 označení původu - v katalánštině známých jako Denominació d'Origen, zkráceně DO.

EXTREMADURA je 2. největším vinařským regionem ve Španělsku s více než 90.000 hektary vinic a 250 vinařstvími. Hlavní vinařskou oblastí je Ribera del Guadiana. Bílá vína Extremadury tvoří dvě třetiny produkce vína a vyrábějí se z polních směsí odrůd Pardas, Pardinas, Cayetana a menšího podílu odrůdy Macabeo. Velice kvalitní červená vína se vyrábějí převážně ze směsi odrůd Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Shiraz a Merlot.

Odrůda AlbariñoOdrůda Albariño
 
Nejznámější vinařské oblasti GALICIE jsou Monterrei, Valdeorras, Ribeiro, Ribeira Sacra a Rías Baixas. Rías jsou ústí řek, která vznikla zatopením říčních údolí mořem. Táhnou daleko do vnitrozemí a díky Atlantickému oceánu a kopcovitému terénu se na svazích vesele střídá slunce s deštěm a občas i s mlhou.

To jsou vynikající podmínky pro bílé hrozny. V půdách se navíc vyskytuje žula a břidlice, jíly, písky a štěrky, které dodávají vinné révě důležité minerály. Pěstuje se zde mnoho bílých odrůd vinné révy, např. Albariño, Treixadura, Palomino, Godello, Doña Blanca, Torrontés, Loureiro Blanco a Macabeo.

Červené odrůdy jsou hlavně Tempranillo, Brancellao a Mencía. Autochtonní odrůda Godello je dodnes v povědomí všech, protože ji v 70. letech 20. století téměř zcela vyhubila fyloxera. Nezůstalo ani tisíc vinic s touto elegantní bílou odrůdou. Ve vinařské oblasti Valdeorras se však podařilo zbývající révu zachránit, rozmnožit a zpopularizovat po celém světě.

LA RIOCHA je nejznámější vinařský region Španělska. Jeho vinařská oblast Rioja je jednou z nejvýznamnějších v Evropě a má velmi starou vinařskou historii. Dochovaly se dokonce četné do kamene tesané kvasné nádrže, které svědčí o dávném vinařství, a typické kupolovité kamenné stavby (šp. guardaviñas), které sloužily jako úkryt pro vinaře a jejich dobytek za nepříznivého počasí a pro sledování sklizně.

Riocha je proslulá svými červenými víny z odrůdy Tempranillo. Touto nejvýznamnější odrůdou je však osázeno jen asi 60 % území. Zbylých 40 % tvoří především červené odrůdy Mazuelo, Graciano a Garnacha. Tyto odrůdy mají více fenolů, tříslovin a kyselin, vína proto zrají déle.

Autonomní společenství MADRID má 3 vinařské oblasti, které se nacházejí v okolí hlavního města Španělska Madridu: Navalcarnero (hlavní červený hrozen Garnacha, Malvar je nejlepší bílý), Arganda (červená odrůda Tempranillo, bílé odrůdy Airen a Malvar), a San Martín (tmavé hrozny odrůdy Garnacha, bílé hrozny Albillo). 

Vinohrady v regionu MurciaVinohrady v regionu Murcia

MURCIA je domovem červené odrůdy Monastrell, která se zde pěstuje ve třech hlavních oblastech: Jumilla, Yecla a Bullas. Odrůda má ráda teplé, suché podnebí a má malé bobule se silnou slupkou s intenzivní barvou a vysokým obsahem tříslovin. Mezi další pozoruhodné odrůdy révy pěstované v Murcii patří Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah pro červené a Macabeo, Airen a Merseguera pro bílé.

NAVARRA má pět pěstitelských oblastí: Valdizabre, Baja Montaña, Tierra Estella, Ribera Alta a Ribera Baja. Pěstují se zde zejména červené odrůdy Garnacha, Tempranillo a Graciano a bílé odrůdy Viura, Garnacha, Chardonnay a Malvasía. Region byl velmi zasažen fyloxerou a zatím se nevrátil ke své někdejší slávě. Vyrábí se zde přibl. 60 % červeného vína, 30 % růžového vína a 10 % bílého vína.

VALENCIE produkuje široký výběr červených i bílých vín vyrobených ze široké škály hroznů. Hlavní oblasti jsou Valencie a Utiel-Requena. Oblíbené jsou místní domorodé odrůdy, jako je červená odrůda Bobal a bílé Tardana a Verdil, které nabízejí výrazné tóny. Specialitou menších vinařských oblastí Clarino a Alicante jsou masitá červená vína z odrůd Monastrell, Tempranillo, Cabernet Sauvignon a Merlot. Provincie také produkuje malé množství šumivé cavy.

Víno jako životní styl

Buďte jako místní a mějte víno jako životní stylBuďte jako místní a mějte víno jako životní styl

Ať už jste znalec vína nebo jen nadšený ochutnávač, jedno je jisté – Španělsko je rájem každého milovníka vína. Od svěžích bílých vín z Galicie přes elegantní červená z La Riojy až po sladká sherry z Andalusie – tady si vybere opravdu každý. Navíc španělská vinařská kultura není jen o pití samotného vína, ale o přátelství, oslavách a radosti ze života.

Španělé mají totiž víno zakódované v DNA. A není divu – když máte tolik hektarů vinic a vinařství s historií sahající až k Římanům, prostě víte, jak si víno vychutnat. U sklenky dobrého červeného se zde uzavírají obchody, řeší rodinné záležitosti, vedou filozofické debaty, a dokonce i zapomíná na politické neshody (alespoň do další skleničky). 

Ať už si tedy otevřete láhev doma nebo se vydáte přímo do španělských vinic, jedno je jisté: Víno není jen nápoj, je to životní styl. Takže si připijme na zdraví, na přátele a na to, že španělské víno nás nikdy nezklame. A jak říkají Španělé? ¡Salud y mucho vino!

Iva Ťupová

Iva ŤupováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Zájezdy do Španělska

Ochutnejte španělská vína… Salud!

Vyberte si jeden z našich 12 zájezdů do Španělska na téma: Za vínem

Zájezdy do Španělska

Nejbližší volný zájezd již 25. května



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/spanelske-vino/



Doporučujeme z Španělska

Nejnovější z Španělska



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2025