Znáte to. Dáte si oběd a užuž se ozvou ty zrádné chuťové buňky, že by si daly ještě malou sladkost na závěr. Zvláště děti jsou ochotny o něco sladkého na zub neúnavě žadonit. Napadalo vás ale někdy pátrat po historii světoznámých dobrot? Provedeme vás příběhy sladkostí, které se zapsaly do dějin. Jsou vaše ústa nachystána na příliv lahůdek? Začínáme!
1. Švýcarská čokoláda Lindt
Lahodná čokoláda má zázemí ve Švýcarsku
Znáte romantický film Čokoláda s Johny Deepem v hlavní roli? A také tolik milujete čokoládu? První čokoládu vyráběli na americkém kontinentu dávno před tím, než tam připluli evropští kolonizátoři. Již legendární Mayové, Aztékové či Indiáni věděli o příznivých účincích čokolády – z kakaových bobů vyráběli tehdy hlavně nápoje. Čokoláda prý uvolňuje hormony štěstí.
Do Evropy se pak dostala díky španělskému dobyvateli Cortésovi, který v 16. století kolonizoval Ameriku. Ze Španělska se pak rozšířila po celé Evropě. Za mistry čokolády jsou považováni Švýcaři.
Historie firmy Lindt sahá až do roku 1845, kdy David Sprüngli-Schwarz a jeho syn vlastnili malinkatou cukrářskou dílnu na výrobu čokolády. Z maličkého koncernu už byl jen krůček k celosvětově známé čokoládě. Nejoblíbenější jsou bezesporu barevné kuličky Lindt, které se rozplývají na jazyku. Dáváte přednost bílé, mléčné či hořké čokoládě? Kuliček je bezpočet a vybírat můžete od oříškových až po marcipánové.
2. České lázeňské oplatky Kolonáda
Lázně bez oplatek už si dnes ani neumíme představit
Podle legendy z 18. století stál za vznikem pochoutky kuchař z kláštera v Teplé. Měl za úkol připravit pro hosty sladké pohoštění. Dlouho si lámal hlavu nad tím, čím hosty zaujmout. Když tak přemýšlel sám v kuchyni, najednou mu zrak padl na kleště, které byly určené k přípravě hostií a v hlavě se mu zrodil nápad.
Připravil těsto, které upekl v kleštích. Mezi upečené kruhy oplatek pak nasypal lahodnou směs oříšků, cukru, skořice a vanilky. Oplatky měly mezi hosty obrovský úspěch a legenda o smyslné chuti oplatek se dostala až mimo zdi kláštera. V 18. století se pak oplatky začaly vyrábět v lázních, které mají dodnes úspěch. Dokážete si představit lázeňskou atmosféru bez tradičních lahodných oplatků?
Čtení: Zájezdy do Rakouska – srovnání a doporučeníČtení: Zájezdy do Itálie – srovnání a doporučeníČtení: Zájezdy do Rakouska – srovnání a doporučeníČtení: Zájezdy do Polska – srovnání a doporučení3. Vídeňské fialkové bonbóny
Na známé ulici Kohlmarkt ve Vídni se nachází dvorní cukrárna Habsburků Demel. Cukrárnu založil již v roce 1786 Ludwig Dehne a jeho syn ji pak prodal Christophu Demelovi. Cukrárna si dodnes uchovává historickou atmosféru z dob monarchie.
V 19. století je milovala Alžběta Bavorská, známá pod přezdívkou Sissi. Fialkové bonbóny jí osobně nosil do paláce Hofburg majitel cukrárny pan Demel.
Fialkové bonbóny se vyrábějí ze skutečných fialek, lístky fialkových květů se suší a pak se kandují. Laskomina má tvar fialky a je fialově zbarvena. Dokonce i dnes dostanete pochoutky zabalené v originální krabičce, přesně takové, ve které si laskominy vychutnávala Sissi.
4. Baklava Osmanské říše
Typický turecký zákusek je obvykle velmi sladký
Už jste si někdy pochutnali na zákusku, který pochází z dob Osmanské říše? Baklava je tučný, lahodný dezert, který najdete v nabídce kaváren a restaurací zejména na Balkáně a v Turecku.
Traduje se, že zákusek, jak ho známe dnes, byl vyvinut v kuchyních paláce Topkapi v Istanbulu. Baklava se peče z navrstvených těst, prokládá se ořechy a polévá se sirupem.
5. Německý gumový medvídek
Nejznámější výrobce oblíbených gumových medvídků je firma Haribo. Zakladatel firmy Hans Riegel se nechal inspirovat medvědy na poutích a medvědem, symbolem hlavního města Berlína.
V roce 1920 byla firma zavedena do obchodního rejstříku Bonnu coby samostatná firma. Ze začátku se gumoví medvídci rozváželi jako zásilky na kolech, než si mohla rodina dovolit koupit automobil. A dnes pouhé 2 cm velcí medvídci Haribo patří mezi nejznámější želé bonbóny na světě.
6. Italské Kinder vajíčko
Kinder vajíčko - jednoduše geniální nápad
Všechny čokoládové pochoutky Kinder mají svůj původ v Itálii. Vše začalo roku 1898, kdy se v této zemi narodil muž jménem Pietro Ferrero, zakladatel dnešního světového proslulého koncernu Ferrero. Jelikož byl velmi vynalézavý, začal si vymýšlet vlastní druhy cukrovinek a to hlavně z lískových oříšků. To proto, že za válek chyběly základní suroviny.
V roce 1957 se zrodila pralinka Mon Cheri, poté kuličky Ferrero Rocher a výrobky Kinder. Dětmi nejvíce oblíbené Kinder vajíčko slaví úspěch až do dnešních dob. Proč? Majitelé vymysleli chytrou věc – do čokoládových půlek uložili hračku.
Hračky jsou známé hlavně díky svým ručně malovaným sériím. Kinder mánie nepolevila a nejeden nadšenec sbírá figurky z vajíček, hlavně speciální edice. Znáte edice s hrochy, tučňáky, dinosaury, lvy, upíry či svítící duchy ve tmě? Prozradíme vám postup výroby figurek. Designér navrhne novou hračku, kterou nakreslí na skicu. Kdo ohodnotí nákresy? No přece děti, kterým je to určeno. Ty návrhy, které jsou nejlepší, jdou do výroby.
Speciální edice hraček jsou ručně malovány. Pak se hračky vkládají do žlutých plastových žloutků. Je to přece vajíčko. Není to lehká práce, protože designéři musí navrhnout hračku tak, aby se vešla do žlutého obalu. Potom se vše ještě jednou kontroluje a pak jsou vajíčka pomíchaná s těmi, ve kterých jsou speciální edice.
7. Salzburské Mozartovy koule
Mozartovy koule dělají Mozartovi dobré jméno
Víte, že pravou cukrářskou laskominu Mozartovy koule seženete pouze ve městě Salzburg v Rakousku? Roku 1884 si cukrář Paul Fürst založil v tomto městě cukrárnu a začal vyrábět čokoládové bonbóny ve tvaru koule, které pojmenoval po známém hudebním skladateli Wolfgangu Amadeu Mozartovi. Ten se v Salzburgu narodil a dodnes se tady nachází jeho rodný dům.
Roku 1890 poprvé cukrárna nabídla novinku klientům. Originální Mozartovy koule vyrábí pouze cukrárna Fürst podle původní receptury a vše se vyrábí ručně.
Mozartovy koule jsou vyrobeny z pistáciového marcipánu, který je ukryt uprostřed čokoládového zázraku. Originální výrobek je zabalen do stříbrno-modrého obalu. Mozartovy koule získaly dokonce zlatou medaili na mezinárodní cukrářské soutěži v roce 2005.
8. Americká žvýkačka
Žvýkačka je speciální druh gumy, určený pro žvýkání, která se nejí, ale díky pohybům v dutině ústní se z ní vylučuje sladká ovocná či mentolová chuť. Už staří Řekové, Mayové či Indiáni věděli, že přežvykováním něčeho v ústech jim pomáhá udržet koncentraci. Lidé pak z různých kontinentů začali žvýkat pryskyřici.
Za průkopníka žvýkaček se považuje Američan William Wrigley, který v roce 1892 přibaloval zdarma žvýkačky ke svým zásilkám. Wrigleyho žvýkačky se dnes prodávají ve více jak 180 zemích světa. Byly prvním zbožím, které se začalo prodávat v New Yorku v automatech.
9. Rakouský dort Sacher
Pravý Sachrův dort si můžete dát pouze ve Vídni
Ochutnali jste už někdy pravý dort Sacher? Originální čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou? Tuto sladkost upekl v roce 1832 mladý Franz Sacher, který měl na příkaz knížete Metternicha vytvořit sladkou specialitu vhodnou pro významné hosty.
Na opravdu originálním dortu Sacher si pochutnáte ve Vídni v hotelu a restauraci Sacher. Rádi byste si upekli dort doma? Na internetu se nachází spousta receptů, ale zklameme vás, originální recept je totiž po léta uchováván v přísném utajení.
10. Polské Krówki
Až zavítáte do Polska, nezapomeňte si odvézt tradiční polské karamelky Krówki (v překladu kravička). Jedná se o karamely s táhlou náplní. Na obalu je obvykle vyobrazena kráva.
Krówka je typický polský výrobek, který vymyslel v roce 1921 pan Pomorski. Polská karamelka se brzy stala nejoblíbenější karemelkou ve světě.
Fotografie z Flickru licencovány pod CC BY 2.0.