Víte, že…
Mandlová tradice má původ v Algarve. Za vlády Maurů se princ Ibn-Almindin oženil s půvabnou norskou princeznou Gildou, jíž se nikdy nepřestalo stýskat po horách pokrytých sněhem. Princ tak pro ni nechal vysázet tisíce mandloní, jejichž bílé květy připomínají zasněženou severskou krajinu.
Straší vás představa koledníků s opentlenou pomlázkou a pomačkanými vajíčky, kterak se tlačí přede dveřmi? Nečekejte až zase zazvoní. V Portugalsku se velikonoční pomlázkování nekoná. Tady je to čas radostí, požitkářství, znovuzrození a rodiny, jenž v srdcích místních zaujímá zvláštní místo.
Nechte se nést živoucím vírem barev, vůní, chutí a neuvěřitelné energie, která je tu cítit ze všech stran. Lákáme s dostatečným předstihem, inspirujte se velikonočními zájezdy do Portugalska.
1. (Pro)žít přítomný okamžik
Veselé Velikonoce v Portugalsku
Okolní svět se rychle mění, ale Portugalsko umožňuje na neúprosně odtikávající plynutí času na chvíli zapomenout. Velikonoce (port. Páscoa), nejvýznamnější církevní svátek v jedné z nejstarších zemí Evropy, jsou nezapomenutelným kulturním a společenským zážitkem, v němž se bravurně mísí staleté náboženské a kulturní tradice s moderními oslavami.
Nadechněte se čerstvého jarního vzduchu naplněného duchem oslav a sounáležitosti. Třeba vás to tentokrát zavane až k břehům Portugalska, které je stejně jako život pestré a autentické. Pro Portugalce nejsou Velikonoce jen religiózním svátkem. Ačkoli se oslavy liší podle regionů a místních a rodinných zvyklostí, jisté je jedno. Je to čas naděje, obnovy, veselí, lásky a radosti z toho, že se u jednoho stolu sejde celá rodina, přátelé (a duchovní).
2. Jíst, meditovat, (za)milovat (se)
V každém regionu, městě či dokonce rodině se slaví po celý týden a trochu odlišně. Naplňte si i vy cestovní itinerář tak, abyste se měli na co těšit. V přímém přenosu můžete sledovat, jak Portugalci udržují tradice předků, zachovávají vědomí původu a rodinné kontinuity, zúčastnit se bohoslužby v místním kostele nebo některého z četných průvodů – procesí.
Velké oblibě se těší například božíhodová půlnoční mše v Braze, jednom z nejstarších křesťanských měst na světě. Obzvlášť působivé jsou průvody se svícemi a pochodněmi oslavující zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Ve městě Sardoal ve středním Portugalsku během oslav probíhajících na Velký pátek zhasnou všechna světla a neproniknutelnou tmu noci prorážejí jen světla tisíců svíček, které nosí lidé.
Čtení: Zájezdy do Portugalska – srovnání a doporučení3. Zlepšit si náladu a podpořit paměť
Padá-li na vás v ponurém šeru kostelů víc než úžas tíseň, vyjděte ven na světlo a dopřejete si něco dobrého. Co třeba rybu? Studie publikovaná v časopise Lancet (1998) totiž potvrdila, že čím víc ryb se v příslušné zemi zkonzumuje, tím nižší je tu procento obyvatel trpících depresí. A lidé, kteří pravidelně konzumují ryby, jsou navíc méně náchylní ke zhoršování paměti v pozdním věku.
A právě Portugalci jsou v rámci EU největšími konzumenty ryb a mořských plodů. Ryba je navíc symbolem duchovní potravy křesťanského učení i postním jídlem. Oblíbeným spotem se vždy v dubnu stává rybí festival v Lisabonu. Deset renomovaných kuchařů tu představí to nejlepší z rybí kuchyně. K zakoupení jsou i tradiční produkty. Jen pozor, z tak pestré nabídky budete vybírat opravdu dlouho.
Vyrazte na zájezd do Lisabonu Velikonoční Lisabon + NEJVĚTŠÍ PERLY STŘEDNÍHO PORTUGALSKA, na kterém poznáte zdejší jedinečnou atmosféru.
4. Ach, ta paměť aneb Ryb není nikdo dost
Zveme vás do Portugalska a málem jsme zapomněli na sušenou solenou tresku (bacalhau). Pokud totiž Portugalci proměnili jídlo v náboženství, pak z tresky zcela jistě učinili ten nejposvátnější pokrm. Říká se totiž, že v Portugalsku existuje více než tisíc receptů na bacalhau.
Mnohé restaurace v portugalských městech o Velikonocích podávají bacalhau com natas, tresku zapečenou s bramborami, smetanou a cibulí. Portugalci, kteří nezachovávají přísný půst, si ji pak s chutí dopřávají i na Velký pátek. Navštívíte-li Porto, hledejte na jídelním lístku bacalhau à Zé do Pipo. Už při pouhém pomyšlení na tuhle rybu ukrytou pod majonézovou krustou se nám dělají boule za ušima.
5. Vyměnit drahou psychoterapii za hudbu a tanec
Ponořte se do portugalského umění a hudby
Teď je čas trochu vytrávit – k tomu nejlépe poslouží pohyb. Během Svatého týdne, nejživější oslavy roku, se na ulicích konají slavnosti i tradiční umělecká vystoupení. I vy se tak můžete naplno ponořit do portugalského umění a kultury, zajít na koncert, výstavu či divadelní představení. Stačí se naladit, vnímat krásu libých tónů a začít se bavit.
Své unavené tělo pak nastavte hřejivým paprskům jarního slunce. Pozorujte krásu malebné krajiny a jen tak v tichosti hloubejte ve svém nitru. Pro zbrusu novou dávku endorfinu (hormonu štěstí) pak mohou vaše kroky vést rovnou do rušného Lisabonu a jeho křivolakých uliček nebo třeba až k samotným počátkům portugalské historie do malebné středověké vesničky (městečka) Óbidos. Veselí se tu dlouhé dva týdny.
6. Načerpat jarní klid a posedět pod otevřenou oblohou
Prozkoumejte Portugalsko v období, kdy rtuť na teploměru stoupá k příjemným 16 °C a téměř neprší. Krajina rozkvete, vzduch zaplní opojná vůně květin a Portugalci vyrážejí na procházku. Jarní Lisabon mají mnozí spojený s vůní žakarandy. Tento elegantní strom s modrofialovými zvonkovitými květy byl do země přivezen z Jižní Ameriky a ulice města dokáže proměnit v podmanivé dílo.
Mírné jarní počasí přeje outdoorovým aktivitám a poznávání malebné krajiny, kulturně historických pamětihodností i okouzlujících měst na pobřeží či vinic. Mimochodem, věděli jste, že se v Portugalsku nachází jedna z nejstarších vinařských oblastí? Řeč je samozřejmě o údolí řeky Douro, jež bylo v roce 2001 zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.
7. Dopřát si prvotřídní gastronomické zážitky
Pro gurmety, pro které je dobré jídlo zcela samozřejmým požitkem, jsou Velikonoce v Portugalsku obdobím šťastným až ideálním. K mání je široký výběr oblíbených tradičních jídel, od starodávného velikonočního folaru připomínajícího bochník chleba a vonícího po skořici, fenyklu a citronové kůře až po výtečné slané pokrmy.
Chybět na svátečním stole rozhodně nemůže ani pečené jehněčí, často servírované s pečenými bramborami a kaštany. V severní části země se pak častěji podává maso kozí (cabrito). Při přípravě masa se zpravidla používá česnek, bobkový list a bílé víno. Obzvlášť dobře chutná maso pečené v peci na dřevo. V Alenteju na jihu Portugalska jehněčí dusí a hotový guláš servírují na silných plátcích chleba.
8. Osladit si život a naplnit jej radostí
Pokud si potřebujete zpříjemnit život, dopřejte si svou sladkou neřest. Ty nejkrásnější okamžiky v životě mají malí i velcí Portugalci spojené s oblíbenými mandlemi (amêndoas) namáčenými v čokoládě, medu, obalenými v cukru, s chutnou polevou... Podle starodávné tradice dávají kmotři svým kmotřencům mandle jako malý dárek, který potěší, vyjadřuje náklonnost a symbolizuje rodinná setkání.
A co teprve mandlový dort s vaječným džemem! Neochutnat bolo de amêndoas com doce de ovos, to by bylo skoro až neslušné. Chuťové pohárky polaská i piškotový moučník Pão de Ló, jenž tradičně vyráběly jeptišky v klášterech. Své o tom vědí i Japonci! V 16. století totiž společně s portugalskými námořníky docestoval až k nim. Kasutera, jak Japonci tento piškotový zákusek pojmenovali, se tam dodnes těší oblibě mezi všemi generacemi.
9. Užít si Portugalsko bez nepříjemného horka a návalu turistů
Čím více je toho k poznávání a čím více slunečního svitu dopadá na jarní Portugalsko, tím menší davy turistů se tu naopak tvoří. Na rozdíl od hlavní sezony tak můžete navštěvovat oblíbené památky, aniž by vám někdo v jednom kuse šlapal po nohou, i třeba najít výhodnější nabídky dopravy. A až budete mít dost samoty, stačí se připojit k místním a zblízka poznávat portugalské zvyklosti.
V Portu na Velký pátek pořádají rekonstrukci cesty, již šel Ježíš Kristus, než byl ukřižován. Cestou se zpívají modlitby a emotivní písně. Méně zádumčivé jsou květinové průvody v Algarve připomínající Ježíšův vjezd na oslátku do Jeruzaléma. Sluch si zdarma otestujete v Alenteju, kde místní vyrážejí do ulic s řehtačkami a zvonky. Nejautentičtější událost Svatého týdne ovšem hostí Braga. Během procesí Burrinha tu roztomilý oslík trpělivě nese obraz Panny Marie.
Vyrazte na jarní zájezdy do Portugalska, kdy ještě nebude příliš horko a nebude tak velký nával turistů.